Bezpečnostní senzory

Proč jsou bezpečnostní senzory tak důležité? Smart Home nebo inteligentní síť pro automatizaci budov dává uživatelům možnost přizpůsobit si domácnost podle svých potřeb. Komunikaci mezi jednotlivými zařízeními může spustit jednoduchý podnět od uživatele (např. dle scenáře OneTouch), jejich ovládání je stále pohodlnější a užitečnější. Vývoj lidské společnosti je tak rychlý, že je těžké předvídat, jaké vyspělé systémy nás budou v budoucnu doprovázet. Víme však, že komfort bydlení, ekologie a úsporné využívání energie budou stále důležitější. Smart Home díky moderním bezpečnostním senzorům také chrání dům před nežádoucími událostmi.

V článku naleznete odpovědi na otázky:

  • Proč je Smart Home více než pohodlí?
  • Jak systém SALUS Smart Home zvyšuje vaši bezpečnost?
  • Na co všechno vás upozorní bezpečnostní senzory SALUS Controls?

Smart Home a inteligentní ochrana

Řízení domácích funkcí pomocí smartphonů, počítačů nebo hlasových asistentů dělá náš život pohodlnější, přínos automatizace budov je však obsáhlejší.

Do této oblasti Smart Home vstoupila i značka SALUS Controls. I když hlavní myšlenka společnosti směřuje spíše na inteligentní řízení vytápění, velkou výhodou systému SALUS Smart Home je péče o bezpečnost členů domácnosti.

Instalací bezpečnostních senzorů z řady Smart Home získáte možnost bez stresu opustit domácnost (např. jít do práce nebo nakoupit) a osobu, o kterou se staráte, můžete na potřebný čas nechat samotnou doma. Scénáře OneTouch vám pomůžou. Pokud by se osoba doma necítila dobře a stiskne tlačítko alarmu, obdržíte automatickou SMS zprávu s předem stanoveným obsahem a na vzniknutou situaci tak můžete včas reagovat. Myšlenka je skvělá. A opravdu efektivní.

Poruchy a mimořádné události – před čím vás budou bezpečnostní senzory chránit?

Je důležité vědět, že kromě zjednodušení každodenních činností či optimalizace nákladů jsou inteligentní řešení skvělou ochranou proti nepříjemným náhodným událostem. Žádná technologie samozřejmě nemůže chránit člověka před všemi hrozbami, ale v mnoha situacích stojí za to se na ni spolehnout. Bezpečnostní senzory vám v tom pomohou.

Na které prvky domácí bezpečnosti se vyplatí upřít pozornost při signalizaci:

  • požáru,
  • záplavy,
  • neoprávněnému vniknutí?

Signalizace požáru není jen detekce kouře a aktivace výstražné sirény. V systému SALUS Smart Home automaticky po detekci kouře následuje odeslání upozornění uživateli (SMS, e-mail). Podobně tomu je i v případě detekce vody (v důsledku zaplavení koupelny, kuchyně) nebo otevření dveří nebo okna. Navíc pokud vytvoříme takové pravidlo OneTouch, systém nejen pošle oznámení o úniku vody, ale pomocí zásuvky SPE600 nebo relé SR600 uzavře přívod vody a zabrání tak dalšímu poškození.

Takže pokud jste pryč a doma se stane něco alarmujícího, dostanete zprávu a prostor na potřebnou reakci. I když monitorujete svůj majetek, kamery ne vždy zachytí to, co dokážou zaznamenat senzory. Provoz některých zařízení, například ledničky nebo pračky by měl být monitorován samostatně. Nejste si po odchodu z domova jisti, zda jste zavřeli okno? Můžete to zkontrolovat na dálku pomocí aplikace SALUS Smart Home (okenní senzor). Rovněž můžete také obdržet oznámení, když je ve vaší garáži neoprávněná osoba (snímač pohybu).

Dalším užitečným bezpečnostním prvkem systému SALUS Smart Home je simulace vaší přítomnosti. Prázdný dům, díky inteligentnímu osvětlení a žaluziím, dokáže simulovat přítomnost členů domácnosti. Systém vyvolá dojem, že jste doma, čímž oklame potenciálního zloděje a ochrání dům před vloupáním. Jak? Vytvořením a aktivací harmonogramu simulace vaší přítomnosti se rozsvítí a potom zhasnou světla v určených místnostech v předem stanovených časech. Při západu slunka se zatáhnou rolety a ráno se znovu otevřou.

Které bezpečnostní senzory zlepší fungování vašeho domova?

Co potřebujete k naprogramování výše uvedených scénářů? V první řadě srdce systému SALUS Smart Home – univerzální internetovou bránu UGE600 a mobilní aplikaci.

Následně to je:

Podíváme se blíže na vybraná zařízení.

Bezdrátová tlačítka SALUS Smart Home SB600, CSB600: bezdrátové aktivátory událostí. Aktivují jednu (CSB600) nebo dvě události (SB600). CSB000 (tísňové tlačítko – model s krytem) může fungovat jako výstražné tlačítko – zasláním přednastaveného oznámení.

Detektor kouře SD600: zařízení detekuje přítomnost kouře. Lze jej použít samostatně bez internetové brány UGE600 a mobilní aplikace – pouze jako součást systému SALUS Smart Home má funkci nouzového upozornění.

Čidlo úniku vody WLS600: vodotěsný senzor, který detekuje vodu na povrchu pod ním nebo na kontaktech vodičů k němu připojených. Díky spolupráci zařízení v systému SALUS Smart Home umožňuje při zjištění úniku vody, uzavřít ventil a poslat uživateli upozornění (SMS, e-mail).

Okenní / dveřní senzor OS600 / SW600: bezdrátové zařízení spolupracující s aplikací Smart Home. Umožňuje vám zadat do harmonogramu automatické vypnutí vytápění během větrání (otevření okna nebo dveří). Jako součást systému také umožňuje přijímat oznámení o události otevření / zavření (okna, dveře atd.).

Pohybový senzor MS600: ve spolupráci s inteligentním zásuvkou (SPE600) nebo relé (SR600) vám umožní zapnout nebo vypnout osvětlení v případě detekce pohybu.

Inteligentní zásuvka SPE600: má ochranu proti přetížení. Umožňuje vám ovládat připojená zařízení. Co jiného ještě dokáže? Zaznamenává historii spotřeby energie (v aplikaci), zvyšuje dosah sítě ZigBee a spolupracuje s Amazon ALEXA a Google Home (hlasové ovládání).

Inteligentní relé SR600: inteligentní relé pro napěťové (např. kotle, čerpadla, osvětlení) a beznapěťová zařízení (např. ovladače bran, dálkové spínací zařízení). Je možné jej použít pro zapnutí / vypnutí zařízení do maximálního zatížení 16 A. Může se instalovat do elektroinstalační krabice nebo s držákem přímo na stěnu. Inteligentní relé zvyšuje dosah sítě ZigBee. Relé by se mělo používat s univerzální bránou UGE600 a aplikací SALUS Smart Home.

Jak systém SALUS Smart Home ovlivňuje bezpečnost vaší domácnosti?