Fancoil - vlastnosti a typy

Vzhledem k současné klimatické situaci jsou teploty v Evropě v letních měsících téměř tropické. Někteří z vás by určitě rádi regulovali teplotu svých interiérů pomocí jediného univerzálního zařízení. Regulovat teplotu znamená udržovat vhodné teplotní podmínky vzduchu bez ohledu na počasí a roční období (což v praxi znamená: ovládání topných nebo chladicích systémů). V takové situaci stojí za zvážení instalace jednotky fancoil.

Tento článek vám odpoví na otázky:

  1. Co to jsou fancoilové jednotky?
  2. Jaké jsou jejich výhody?
  3. Jaké typy fancoilových jednotek existují?
  4. Jak zvýšit efektivitu jejich práce?

Co jsou fancoilové jednotky?

Fancoil jednotky jsou topná a chladicí zařízení, jejichž úkolem je udržovat optimální teplotu v místnosti. Jak fungují? Jednoduše řečeno, na principu výměny tepla s okolním prostředím pomocí ventilátorů. Jedná se o praktické, běžné řešení používané ve veřejných budovách. Fancoil ohřívá, ochlazuje nebo ohřívá a ochlazuje interiér. Topným a chladicím médiem je zde voda.

Jednotky fancoil se obvykle používají ve velkých budovách (kancelářské budovy, sály, kinosály), ale je možné je rovněž instalovat do soukromých domů pro pohodlí domácnosti. Základem je hydraulicky správně připravený chladicí systém.

Výhody použití fancoilových jednotek

  • nízká tepelná setrvačnost umožňuje rychlé přizpůsobení teploty vzduchu aktuálním potřebám
  • univerzálnost (vytápění a chlazení) a jednoduchá obsluha
  • teplotní komfort po celý rok
  • úspora místa díky malým rozměrům
  • čištění a filtrování vzduchu – jeho vysoká kvalita díky ionizačním filtrům
  • příznivé mikroklima pro alergiky
  • ekologický: na rozdíl od klimatizačního zařízení fancoil ohřívá a ochlazuje vzduch pomocí vodního média, nikoli freonů – chemické sloučeniny, jejichž emise do atmosféry způsobují poškození ozonové vrstvy

Jaké typy fancoilových jednotek existují?

Jednotky fancoil: rozdělení podle konstrukce

  1. 2trubkové a 4trubkové
  2. Ventilátor nebo indukční provoz

2trubkový fancoil má pouze jeden výměník tepla / chladu, takže v závislosti na potřebách a době sezóny – buď ohřívá, nebo chladí (vyžaduje přechod z chlazení na vytápění a z vytápění na chlazení).

4trubkový fancoil je jednotka se dvěma výměníky (oddělenými pro vytápění a chlazení), které mohou pracovat současně v obou režimech.

Fancoil se běžně používá pro ovládání ventilátorů (k vynucení cirkulace vzduchu). Na druhou stranu, indukční fancoily nemají ventilátor, ale využívají sílu indukce externího vzduchu. Vzduch je nasáván, směrován do výměníku, ohříván / ochlazován a poté vyfukován do místnosti.

Jednotky fancoil: rozdělení podle způsobu instalace

  1. Pod podlahou: zabudováno do speciálního krytu uvnitř podlahy
  2. Montováno na strop: v závislosti na variantě, namontováno horizontálně nebo vertikálně
  3. Kazetová instalace: nejpopulárnější varianta, namontovaná na podhledu
  4. Nástěnné: určené k umístění na zeď

Celkově lze říci, že většina fancoilových jednotek dostupných na trhu nabízí: snadnou instalaci, snadný přístup a ekonomický, efektivní provoz v komerčních, servisních a obytných prostorách. Jejich funkčnost však lze znásobit.

Jednotky fancoil mohou pracovat ještě efektivněji

Jak? Pomocí moderního automatického ovládání. Správně zvolený řídicí systém může zabránit přehřátí nebo podchlazení interiéru.
Pokud jde o ovládání fancoil, SALUS Controls nabízí multifunkční pokojový ovladač určený k ovládání 2trubkových nebo 2trubkových fancoil jednotek: zařízení FC600.

Proč FC600?

Uživatelé fancoilových jednotek mohou zaznamenat zvýšený tepelný komfort díky přesnosti ovládání nabízené ovladačem FC600. Zařízení je vybaveno řídícím algoritmem TPI. Reguluje ventilátory a ventily velmi přesným způsobem, aby dosáhl a udržoval požadovanou teplotu v místnosti. Ve 2trubkovém systému řídí výstup V1 vytápění a chlazení, ve 4trubkovém systému výstup V1 řídí vytápění a výstup V2 chlazení.

Náš termostat FC600 úspěšně ovládá podlahové fancoily nebo fancoily s vestavěnými ventilátory. Správné nastavení a konfigurace (FC600 pracuje podle časových / teplotních plánů) umožňuje použití ve velkých komerčních budovách i v kancelářích, hotelech nebo obytných prostorách. Hlavní výhodou je vylepšená regulace teploty a nepřetržité sledování parametrů vytápění / chlazení – také prostřednictvím internetu. Aby bylo možné ovládat FC600 z mobilních zařízení nebo webových prohlížečů (režim online), je nutné mít k dispozici připojení k internetu a internetovou bránu UGE600 z nabídky SALUS Controls. Online režim poskytuje okamžitý přístup k nejnovějším aktualizacím zařízení (aktualizace se provádějí automaticky).