Jaká teplota ve vaší domácnosti je pro vaše zdraví nejlepší?

Vliv teploty na naši pohodu je obrovský. Efektivnost práce, správný spánek, dobrá nálada – to vše ovlivňují tepelné podmínky v místnosti, kterou používáme. Teplota v domácnosti určuje, jak se cítíme. Vhodná teplota domů a bytů navíc podporuje zdraví dýchacího a kardiovaskulárního systému a také určuje životní energii člověka. Vhodně nastavená teplota, která není příliš vysoká nebo nízká, snižuje náchylnost k nemoc, zejména k infekci horních dýchacích cest.

Zdraví začíná doma

Kromě správného větrání, dostatku denního světla, přiměřené vlhkosti a správných podmínek pro spánek, je klíčovým prvkem domácnosti teplotní rovnováha.

Proč tomu tak je?

Protože domov je pro člověka nejbližším prostředím pro „dobití baterií“. V poslední době často pracujeme z domu, takže naše sociální a psychické fungování závisí na podmínkách v domácnosti. Nejde jen o teplotní komfort, ale také o pohodlí každodenního života. Pokud je teplota v místnosti přizpůsobena její funkci, cítíme se tam lépe. Také efektivněji využíváme prostor v domě. Jakou teplotu v místnostech nastavíme, závisí pouze na našich potřebách.

Nepříznivé podmínky v místnosti nejenže snižují pohodu dospělých, ale také psychofyzický stav dětí, díky kterému se děti hůře učí a jsou častěji nemocné.

Náš životní styl se v posledních letech výrazně změnil. Trávíme méně času venku a více času uvnitř, ať už doma či v práci.

Epidemiologická situace ve světě zdůrazňuje význam změny životního stylu lidí. Trávíme mnohem více času v uzavřených prostorách než dříve. Teplota našich domovů nás musí ovlivňovat stejnou měrou jako počasí nebo povětrnostní podmínky. Pobýváme-li ve svých domovech celé dny, měli bychom dbát na to, aby podmínky byly pro nás co nejpříznivější.

Jaká je teplota v jednotlivých místnostech?

Teplota v domácnosti by měla být přizpůsobena individuálním potřebám členům domácnosti. Určité pravidla však platí pro všechny.

Teplotní komfort má svá pravidla. Úzce souvisí s fyziologií lidského těla – stojí za to znát rovnováhu. Dlouhodobě nízké teploty (předpokládá se, že jsou nižší než 18 °C) způsobují ochlazení organismu a jeho větší náchylnost k infekcím. Pokojové teplota nad 21 °C však způsobují vysychání sliznic dýchacích cest a spojivek. Snižuje také odolnost vůči infekcím a vytváří podmínky pro vznik alergií a astmatu. Přehřátí také podporuje poruchy soustředění, zvýšené pocení (tj. ztrátu elektrolytů) a dokonce i srdeční problémy.

Jaká je optimální teplota?

V obývacím pokoji / kanceláři je to přibližně 20 °C. Při těchto parametrech vytápění se obecně cítíme nejlépe. Jsme nejvíce soustředění, plní elánu a jsme rovněž produktivní. Teplota nad 21 °C (až 25 °C) bude užitečná pouze v koupelně při koupeli.

V kuchyni by měl být nižší teplota než obývacím pokoji. Při vaření ji systematicky ohříváme, takže se zdá, že optimální teplota je zde 19 °C.

Naši spokojenost zvyšuje také vědomí, že budova je ekologicky neutrální a energeticky úsporná. Rovněž pokud náš dům neznečišťuje přírodu. Nejvíce však oceňujeme, když nám náš domov šetří peníze v domácím rozpočtu.

Správný teploty = zdravý spánek

Spánek je základní fyziologickou potřebou organismu, bez níž člověk není schopen správně fungovat. Proto je dalším důležitým aspektem tohoto tématu zdravá teplota místnosti, ve které spíme.

Regenerační spánek je velmi důležitý – obnovuje naši energii, pomáhá předcházet nemocem.

Co ovlivňuje zdravý spánek?

  • pokojová teplota
  • dobře větraná místnost
  • dostatečná tma
  • odpočinková dekorace (design)

Předpokládá se, že zdravá teplota pro spánek je mezi 17 a 19 °C. V ložnici by mělo být znatelně chladněji než v obývacím pokoji.

Přehřátá místnost, ve které spíme, může přimět tělo k aktivaci mechanismu termoregulace. Zvyšuje se krevní oběh a tělo se potí. Soustředíme-li se na neustálé ochlazování, naše tělo neodpočívá tak, jak by mělo. Spíme lehce a neklidně. Ráno se probouzíme zpocení, oslabení, s oslabenými reflexy a malou vůlí k činnosti. Ale nejen vysoká teplota snižuje kvalitu spánku, rovněž je tomu i opačně. Pokud je v ložnici příliš chladno, probouzíme se nachlazení, s rýmou a bolestí v krku.

Teorie versus realita

Uvedené hodnoty teploty pro různé místnosti v domě se zdají být univerzální a dobře zprůměrované. Optimální zdravá teplota v domácnosti pro práci, koupání a spánek však může být u každého jiná. Vnímání tepla je velmi individuální.

Vnímání teploty může být ovlivněno několika faktory. Například: věk, pohlaví, zdravotní stav, emoce, naše nálada v daný den. Vyplatí se proto vybavit svůj domov moderními řídícími systémy.

Pokojové termostaty, centrální svorkovnice, pohony, bezdrátové termostatické hlavice – ovládá vytápění nejefektivněji. Budou hlídat, jaká je v domě teplota.

Z podmínek bydlení, které ovlivňují lidské zdraví a pohodu, jsou nejdůležitější kvalita vzduchu, teplota a vlhkost. Všechny tyto faktory můžeme pozitivně ovlivnit investicemi do moderních technologií určených pro stavebnictví a instalace.

SALUS Controls: rozhodněte, jaká bude teplota ve vaší domácnosti

Systém řízení vytápění SALUS Controls umožňuje snadno měnit parametry vytápění v závislosti na denní době. Přizpůsobí se také aktivitě uživatele nebo účelu konkrétní místnosti. Díky nim můžeme také snížit teplotu nebo omezit vytápění v nepoužívaných místnostech. To je užitečné, když jsme delší dobu mimo domov, což se projeví v nižší spotřebě energie na vytápění.

Pokojové termostaty a další prvky řídicích systémů jsou velmi flexibilní. Individuální regulace teploty v místnosti umožňuje snadno a rychle ovlivnit podmínky v domácnosti. Tam, kde potřebujete teplo, je tepleji a tam, kde nepotřebujete teplo, je chladněji. Navíc pokud se naše potřeby náhle změní – jedním kliknutím dokážeme změnit stávající nastavení. Řídicí algoritmy přizpůsobí teplotu novým údajům.

Za zvláštní pozornost stojí produkty z řady SALUS Smart Home. Ta umožňuje nejen ovládat vytápění, ale také vytvořit inteligentní domácnost podle vlastních preferencí.

Z čeho se skládá SALUS Smart Home?

Inteligentní systém zahrnuje zařízení, která umožňují ovládat a regulovat teplotu v každé místnosti zvlášť. Můžete ji nastavovat odkudkoli na světě (prostřednictvím internetu). Systém umožňuje také ovládat kotle, čerpadla ústředního topení, TUV nebo jiného zařízení pro vytápění/chlazení. Kromě drátových a bezdrátových pokojových termostatů řada obsahuje:

  • Univerzální internetová brána UGE600 (všechna připojená zařízení lze ovládat prostřednictvím mobilní aplikace).
  • Centrální svorkovnice KL08RF + rozšiřující modul KL04RF pro ovládání vytápění/chlazení.
  • Bezdrátové termostatické hlavice TRV
  • Spínací moduly: relé a kotlový přijímač
  • Inteligentní zásuvky (umožňující ovládání zařízení do 3600 W).
  • Čidla: Okenní / dveřní senzor, Snímač úniku vody, Detektor kouře, Pohybové čidlo

Konfigurace, proces párování a propojování zařízení ve webové aplikaci je snadný a intuitivní. SALUS Smart Home je jedním z uživatelsky přívětivějších a nejefektivnějších systémů na trhu.