NOVINKA

CB500 a CB500X

Podlahové vytápění není třeba představovat. Jeho výhody jsou dobře známé: rovnoměrné rozložení teploty, dlouhý přenos tepla, estetický vzhled, čistší a zdravější vzduch v místnosti. Správně řízené podlahové vytápění je způsob, jak udržet tepelnou pohodu v objektu. Pro správné nastavení tohoto typu vytápění je třeba investovat do regulátorů podlahového vytápění. Správná centrální svorkovnice je však klíčem k efektivnímu provozu celého topného systému. Je důležité, aby byl topný systém spolehlivý a cenově dostupný. Zařízení, která tato kritéria splňují, jsou nové produkty společnosti SALUS Controls – centrální svorkovnice CB500 a CB500X.

Nabízíme také další centrální svorkovnice (např. v bezdrátovém provedení), které mohou přesně ovládat podlahové vytápění. Modely CB500 a CB500X jsou však navrženy tak, aby jejich instalace byla co nejjednodušší.

CB500 a CB500X – vylepšení instalace

CB500 – drátová centrální svorkovnice (5 zón) 230 V s vestavěným řídicím modulem

CB500X – drátová centrální svorkovnice 230 V bez řídicího modulu (volitelné rozšíření CB500)

Naše nové centrální svorkovnice jsou cenově dostupné a jejich instalace je velmi jednoduchá. Jejich nespornou výhodou je, že jsou kompaktní a úzké, takže je lze instalovat prakticky do jakéhokoli rozvaděče. Propojení centrálních svorkovnic lze provést pomocí vlastního kabelu, který umožňuje libovolné uspořádání. Snímání a nasazování krytu je díky háčkům velmi praktické. Tím se zabrání vypadnutí šroubů a jejich ztrátě při manipulaci s krytem. Instalace kabelů je také snadná – nevyžadují předchozí přípravu (např. pocínování) a jejich uspořádání uprostřed vodiče je přizpůsobeno tloušťce. Tenčí dráty jsou tedy umístěny nahoře a silnější dole. Toto uspořádání vytváří pořádek a zabraňuje zamotávání. Pro uspořádání vodičů nemusíte odstraňovat žádnou část centrální svorkovnice. Po sejmutí krytu je vše viditelné, každá součástka je přístupná. Díky praktickým připojovacím svorkám nevyžaduje instalace svorkovnice žádný speciální šroubovák. Nový typ svorek to umožňuje s jakýmkoli nástrojem. Vodiče termostatu jsou bez ohledu na jejich tloušťku chráněny proti vytržení upevňovacím páskem. I zapojení je snadné. Montér může položit svorkovnici na stůl nebo na podlahu, uspořádat vodiče a namontovat jednotku do rozváděče (dobrý přístup k montážním otvorům).

To nejdůležitější! Hlavní vlastnosti CB500 a CB500X

Co byste ještě měli vědět o nejnovějších svorkovnicích od společnosti SALUS Controls:

  1. Ovládají 5 nezávislých topných zón (na jednu svorkovnici lze připojit 5 termostatů). Jedná se o standardní číslo pro jeden rozdělovač. V centrální svorkovnici lze kombinovat až 15 zón (CB500 s CB500X v kombinaci: 1 x CB500 + 2 x CB500X). Barevný potisk usnadňuje připojení kabelů.
  2. Mají 20 výstupů pro připojení pohonů. Důležité je, že bylo použito jiné rozložení regulace než v předchozích modelech, kde jeden termostat ovládal 4 pohony. U CB500 a CB500X je rozdělení více přizpůsobeno potřebám budovy, např. jeden termostat může ovládat 6 pohonů (větší místnost), jiný 2 pohony (menší místnost) a další termostaty 4 pohony.
  3. Svorkovnice mají zabudovanou pojistku. CB500X (centrální svorkovnice bez modulu) tedy není jen rozšířením hlavní centrální svorkovnice, ale také samostatným zařízením. CB500X, který funguje jako rozšíření, nepotřebuje další napájení – připojte jej přímo k CB500.
  4. Svorkovnici lze instalovat na DIN lištu.

CB500 – co potřebujete vědět o vestavěném řídicím modulu?

  1. Vstup kotle umožňuje zapnout topnou jednotku, když jakýkoli termostat vyšle signál požadující vytápění, nebo vypnou kotel, když všechny termostaty přestanou takový požadavek hlásit. Má tříminutovou funkci zpoždění spuštění kotle, která dává systému čas na přípravu k provozu (např. pohony mají čas na otevření). Můžete také zvolit dobu zpoždění vypnutí kotle (od 0 do 15 minut). To je užitečné, pokud termostaty neukončí vytápění ve stejnou dobu. Podobnou funkci má i pomocný výstup pro zdroj vytápění nebo chlazení.
  2. Relé kotle má beznapěťové kontakty. Další ovládání tepelného čerpadla nebo chladicího zařízení je rovněž prováděno beznapěťovým relé.
  3. Přepínání režimu vytápění/chlazení se provádí z úrovně svorkovnice a na každém termostatu. Svorkovnice má vstup pro připojení snímače rosného bodu.
  4. Řídicí výstup čerpadla je napěťový (230 V), což usnadňuje instalaci. Čerpadlo lze připojit přímo k centrální svorkovnici bez dalších můstků.
  5. Čerpadlo se zapíná a vypíná s tříminutovým zpožděním, aby se systém stihl připravit na provoz.

CB500 (svorkovnice s modulem) nebo CB500X (svorkovnice bez modulu) – kterou zvolit?

Jednoduše řečeno: centrální svorkovnice si vybírá uživatel, který chce mít ve svém domě zónovou regulaci, tj. udržovat teplotu v každé místnosti podle její funkce nebo denní doby. Pokud není potřeba řídit tepelné čerpadlo nebo kotel, ale pouze pohony samotného topného okruhu (např. pro dálkové vytápění), pak postačí CB500X. Pokud je však třeba řídit další zdroj tepla v budově, je třeba zvolit centrální svorkovnici CB500.